ТЪРГОВСКИ СОФТУЕР СПОРЕД КАЛИБЪРА И ПРОЦЕСИТЕ НА ФИРМАТА

КАКЪВ ТЪРГОВСКИ СОФТУЕР ДА ИЗБЕРЕМ СПОРЕД КАЛИБЪРА И ПРОЦЕСИТЕ В НАШАТА КОМПАНИЯ?

ТЪРГОВСКИ СОФТУЕР СПОРЕД КАЛИБЪРА И ПРОЦЕСИТЕ НА ФИРМАТА

Защо си струва да инвестираме в търговски софтуер

Независимо от това каква е големината на Вашата компания и каква търговска дейност упражнявате, всекидневно Ви се налага да управлявате процеси, които изискват бързина, прецизност, аналитичност и координация. Вие цените времето и ресурсите си, и имате нужда от търговски софтуер, който може да подреди и автоматизира голяма част от операциите при търговията. По този начин ще намалите ангажиментите и ще подобрите представянето на търговците Ви. Това, от своя страна, ще доведе и до подобряване на резултатите. Различните фукнции на търговския софтуер могат да Ви бъдат полезни в следните направления:

  •         Удобен мониторинг на продажби на място – имате възможност да следите отблизо целия процес по изпълнение, фактуриране и заплащане на стоките. Ако отговаряте за повече от един търговски обект, ще имате достъп до обобщени данни от всички локации, без нужда от обособена каса.
  •         Склад и доставки – софтуерът ще Ви улесни с бърза проследимост на складовите наличности. Също, преглед и поръчване на изчерпващи се количества, както и контрол върху логистичната дейност. По този начин минимизирате застоялата стока, брак и липсите в склада, като същевременно улеснявате поръчките;
  •         Наблюдение и контрол върху представянето на търговски представители – прецизната отчетност чрез GPS координати, маршрутизация на обекти и отчети на посещенията оптимизират значително представянето на търговците;
  •         Удобен експорт на справки и анализи – бързо и лесно достъпвате готови документи, без дълги часове съставяне на таблици в Excel;
  •         Сигурно съхранение на данните – софтуерът задава различни нива на защита. Така няма инцидентно загубени документи, което е ежедневие при ръчната обработка и архивиране на данни.

Значение на търговския софтуер според калибъра и процесите на компанията

Ползите от търговски софтуер са ясни, но е важно да отчетем големината на бизнеса, и мащаба на звената в него. Според типа търговия, софтуерът може да бъде разделен условно на софтуер за търговия на дребно, който обслужва търговски обекти и такъв, който обхваща и синхронизира процеси по търговия на едро, на дребно и други фирмени процеси.

СОФТУЕР ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО

Ползва се опростен софтуер, който в най-честия случай не е мултидисциплинарен. В търговията на дребно продажбите се осъществяват с помощта на фискални устройства на каса във физически обекти като магазини, заведения, ресторанти и т.н. В този случай касовите апарати са свързани със съответната програма с базови функции. При един добър сценарий, в който бизнесът се разрасне като увеличи броя на обектите си и/или започне да управлява стока на склад, вече е добре да се мисли за по-комплексен вариант.

ВАЖНО: Не пропускайте регулацията за СУПТО и Н18

В случай, че осъществяването на продажбите  е свързано с приемане на пари в брой, е добре внимателно да се обмисли възможността за закупуване на СУПТО. Тази система, съгласно наредба № Н-18 от 13 декември 2006г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, е софтуер, който задължително управлява всички фискални устройства на фирмата. Фискалните утройства предават информация към НАП на всеки 5 минути за издадените фискални бонове. Декларирането на работа със СУПТО според регулацията има предимства, като опростена процедура за връщане на ДДС, но същевременно и усложнен документооборот. При грешки, редактирането на документите става на практика невъзможно – единственото решение е да бъдат сторнирани и да бъдат издадени нови.

Вижте последните разпоредби по темата: Промените в ЗДДС и Наредба Н-18

Разглеждайки тези възможности, търговците трябва внимателно да обмислят най-разумния за тях вариант. Ако вземат решение да работят съобразно Наредба Н-18, то най-удачно за тях би било да търсят софтуер, с който могат да вършат работата си удобно и безпроблемно и документооборотът да е улеснен. В същото време тези процеси трябва да се случват в съгласие със законовата уредба.

Дейта Плюс предлага решения за търговски софтуер, който би покрил вашите нужди:

  • Ако работите в брой и по банкаДейта плюс 360 ЕРП Н18 за тези, които решат да закупят СУПТО, свързано с НАП.
  • Ако работите само по банка: Дейта Плюс 360 ЕРП S за търговци, които избират да не работят с регистриран в НАП софтуер и нямат нужда от СУПТО.

СОФТУЕР ЗА ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО

Оптималния софтуер за търговия покрива всички аспекти на търговската дейност като същевременно се синхронизира с по-обширни бизнес процеси – производство (ако има такова), доставки, складови операции, проследяване на наличности и т.н. При правилното планиране и извършване на търговските процеси, Вие искате да предвидите коректното количество и време на доставки, за да нямате stock-out, правилните дейности и проверки за събиране и изпращане на поръчки, клиентски листи с нива на отстъпки, промоции, маркетинг разходи, и всички комплементарни дейности на Търговията.

В този случай, търговията е част от цялостната система на Вашият бизнес и е добре да разгледате цялостни ЕРП решения. Към тях може да приложите мобилни програми за управление на склад и разносна търговия.

Този подход е за фирми, които обмислят разрастване в бъдеще. Ако искате да научите как внедряването на ЕРП ще помогне да развиете бизнеса си, разледайте:

ВАЖНО: Когато обмисляте да закупите търговски софтуер, добре е да имате предвид следното:

Добрият софтуер може да се надгражда заедно с развитието на компанията. Той има възможност за настройване и надстройване според спецификата на процесите. В по-началните етапи на развитието си бизнесите могат да се спрат на базов лиценз, който да покрива най-простите функции. По късно, могат да надграждат различни функционалности или модули. Ето защо е добре да изберат софтуер от среден клас, който е изграден върху мултифукционален модел.

Продуктите на Дейта Плюс Ви дават възможност да водите търговията както в офиса, така и чрез търговски агенти:

Имате нужда от още информация? Ще се радваме да Ви съдействаме при избора на най-подходящия продукт за Вашата търговска организация.

Свържете се с нас: 0884 501 578

Последвайте ни в социалните мрежи: Facebook, Linkedin

Още по темата

8 конкретни стъпки при кандидатстване за субсидиране на ИКТ проект

Както вече Ви съобщихме на 30.09.2022 г. приключи общественото обсъждане по процедурата „BG-RRP-3.005 – Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“, която е втората програма от Плана за възстановяване. Очаква се към…

Прочети повече

Фискални устройства – какво е добре да знаете за тях

Какви видове фискални устройства съществуват? Както знаете боновете се разпечатват на хартиени носители от специални устройства. Всъщност вече има и възможност за електронни бонове, когато покупката става от електронен магазин, но за това малко по-късно. Тук ще се спрем на…

Прочети повече

Софтуер за разносна търговия, ex-van и мобилни екипи

Търговия на едро – основни положения и механизъм при разносна търговия В различните апсекти на търговията, търговците на едро най-общо извършват дейностите по установяване на контакти с потребители или търговци на дребно, подготвителни и обработващи операции по продуктите, складиране и…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: