ВЛИЯНИЕ НА КОВИД ПАНДЕМИЯТА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА

Как се отрази COVID кризата върху икономиката?

ВЛИЯНИЕ НА КОВИД ПАНДЕМИЯТА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА

Какви тенденции наблюдаваме след Ковид?

Безспорно световната пандемия с Ковид-19 нанесе сериозни щети върху всички сфери от битието на хората по целия свят. Кризата доведе след себе си не само загуба на човешки животи и огромен товар върху здравнaта система  и на най-развитите държави, но и причини осезаеми промени в социалния живот, психологическия статус и покупателните навици на средния човек. В икономически план през последната година по света се наблюдаваха драстични нива на свивания и спадове в голям брой отрасли. Според редица експерти обаче през 2021 г. световната икономика вече се ориентира към фаза на постепенно възстановяване. През четвъртото тримесечие на миналата година на тримесечна база глобалната търговия се е увеличила с 1,3 на сто. Тя достига отново нивата от преди пандемията, според доклад на холандската консултантска компания CPB. Очаква се този ръст да се запази стабилен и за 2021 г.

През последната година се очертаха следните тенденции:

 • В България пандемичните мерки за социална дистанция и пълно ограничаване на публичните събития от всякакъв характер се отразиха най-драматично на сферата на културата, спорта и развлечението. Според НСИ 67.9% от предприятията в тези икономически дейности са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. Не по-добри резултати са отчетени в дейностите търговия, транспорт и ресторантьорство, за които процентът е съответно 67,3 на сто. Голяма част от наетите саизпратени в принудителен отпуск.
 • На Стария континент през първите месеци на пандемията е регистриран драстичен спад в търсенето на стоки на дребно. Пpeз мapт 2020г. oбeмът нa тъpгoвиятa нa дpeбнo в Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) e cпaднaл c 10% в cpaвнeниe c фeвpyapи 2020 г. и c 8% в cpaвнeниe c мapт 2019 г. по данни на Eurostat за периода. С най-лоши показатели се оказа текстилната промишленост като много магазини, които предлагаха конфекция на дребно, останаха затворени или преустановиха дейността си. За сметка на това, вероятно поради по-дългото време прекарано от хората у дома, търсенето на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се е увеличило с 5% през март и 6% през април според същия източник. .
 • Вследствие на увеличеното търсене и стремежа за безопасност, много домакинства се ориентираха към онлайн поръчки на храна за дома. Стока, която до момента се търгуваше основно във физически локации. Това, от своя страна, означаваше наемане на допълнителна работна ръка както за физическите обекти, така и за процесите на логистика, доставки и складови дейности. Рисковите условия на труд за ангажираните в сектора наложиха трайна тенденция за увеличаване на заплатите в хранителния сектор, така че работниците да бъдат достойно овъзмездени.
 • На държавно ниво, много правителства, подкрепени от банковия сектор, спряха или забавиха вноските по ипотеките и заемите за предприятията. Това е от съществено значение за оцеляване на малките търговци.  Предприеха се и фискални мерки за облекчаване на данъци, социалноосигурителни вноски и застрахователни премии, дължими от затруднените бизнеси. В някои страни профсъюзите се активизираха за договаряне на по-добри условия за работниците в търговията на дребно. Включиха се работодатели и правителства, благодарение на което се сключиха колективни споразумения, гарантиращи безопасни условия на труд за наетите в сектора..

Как се преструктурира търговията на дребно?

Кризата с Ковид-19 успя да значително да ускори един отдавна стартирал, но все по-осезаем през последните години процес – бумът на онлайн търговията. Само за 2020 г. ръстът спрямо предходната година е достигнал 8.83%, според доклад на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). Редица прогнози сочат, че и след края на пандемията темповете на развитие на Е-търговията ще се задържат и до 3-4 години търговията ще стане предимно мобилна.

Трансформацията към дигитализация от началото на Ковид кризата може да се обобщи в няколко значими етапа:

 • Трайна тенденция за онлайн пазаруване – Социалното дистанциране провокира все повече хора да пазаруват онлайн. Това доведе до появата на все повече онлайн магазини и подобрения в потребителското преживяване във вече съществуващите. Очаква се, че след затихване на кризата потребителите ще продължат да наблягат на онлайн канала, свикнали с неговите удобства, бързина и безопасност.
 • Присъствие онлайн и офлайн  – Принудителното затваряне на физически обекти в пиковете на епидемията насърчи много търговци да се преориентират към онлайн присъствие. Физическите локации се реорганизираха в центрове за изпълнение на поръчки. Онлайн магазините пък, които до момента присъстваха само виртуално, почувстваха нуждата от складов хъб поради увеличеното търсене онлайн. Ето защо гъвкавите и успешни бизнеси осъзнаха потребността от това да присъстват едновременно и онлайн, и офлайн, за да достигнат до максимален брой клиенти.
 • Необходимост от иновации – За да гарантират по-добро обслужване, гъвкавост, разпознаваемост и още по-лесно управление на бизнес процесите, далновидните търговци започнаха да инвестират в усъвършенстване на технологиите, дигитален маркетинг и по-добро потребителско преживяване (UX, UI). Очаква се търговията да стане предимно мобилна през следващите години, ето защо фокусът ще бъде ай-вече върху мобилните технологии.

Какво се случи с търговията на едро?

Към днешна дата, считано от началото на пандемията през март 2021 г., повечето търговци на едро вече не усещат толкова отчетливо кризисните промени, колкото в началото. В някои индустрии, при които спадът е най-изразен в търговията на дребно, тенденцията е валидна и за едровата търговия – например при текстилната промишленост, където се наблюдаваше масово затваряне на магазини, търговците на едро също получаваха по-малко поръчки. Закономерно, засегната се оказа и търговията на едро в ХоРеКа сектора. При някои се наблюдава и обратното явление – преминаването към платформи за електронна търговия и съответното увеличаване на продажбите води дори до изразен ръст при поръчките към търговците на едро. Складовете на едро изпитват сходни затруднения с физическите търговски обекти – налага се реорганизация на работното време и персонала.  По отношение на транспорта при вноса се забелязват забавяния на гранични и митнически пунктове, които от своя страна повлияват графика на доставките и изпълнението на поръчките.

В дългосрочен план, хората свикнаха и някои, може би, предпочитат социалната дистанция. След затихване на кризата, дигиталната трансформация към онлайн и мобилно пазаруване ще бъдат ключ за оптимизиране на търговията на едро чрез онлайн платформи.

Какво могат да направят фирмите, за да отговорят на тези трендове?

Предлагаме ви няколко стъпки, които ще подпомогнат адаптацията Ви в условия на криза и преминаването към „новото нормално“ при търговията на едро, така че да продължите безопасно да достигате до клиенти от всяка точка на страната и чужбина.

 • Интегрирайте онлайн платформа за търговия на едро, за да може партньорите Ви да  подават заявки за поръчки от желана точка. Оптимизирайте  платформата за мобилни устройства –  внедрете функционалност за търсене за по-лесна навигация и се уверете, че скоростта е отлична при достъп от всички устройства.
 • Внедрете информационна система в склада (ЕРП) – подсигурете правилното планиране на заявки и доставки

Поемете контрол над по-доброто изпълнение на доставките и поръчките в склада – отлично за целта е комбинацията между Дейта плюс 360 ERP и мобилното приложение „Дейта Плюс 360 Мобилен Склад“

уверете се, че софтуерът може да прави прогнози, да прави експорти, да превалутира, така че безпроблемно да можете да предоставяте данни на партньори без необходимост от ръчно изчисление на данни.

 • Заложете на мобилна, екс ван, разносна търговия –  предлага удобство и бързина за търговските представители, за да могат гъвкаво да изпълняват поръчки.  Разчитайки на мобилното приложение Дейта Плюс 360 Мобилен Търговец, те могат незабавно да проверяват наличности, да дават индивидуални оферти, да регистрират поръчки, да отчитат плащания, да издават платежни документи и др.  – всичко това във всяка удобна за партньорите локация.
 • Информирайте клиентите си  – използвайте всички дигитални канали  (уебсайт, имейл нюзлетър, социални медии), за да държите клиентите си информирани за всеки етап от изпълнението на тяхната поръчка. Включете модула за изпращане на съобщение от системата и изпращане по имейл на документи (вижте повече).  Споделяйте на клиентите си всички актуални новости, така че да са сигурни, че бизнесът ви функционира нормално и в условия на криза.

Софтуерът на Дейта Плюс може да Ви помогне за справянето с редица от промените на съвременната търговия. Ще се радваме да Ви съдействаме при избора на най-подходящия продукт за Вашата търговска организация.

Вижте решенията, които предлагаме: Дейта Плюс 360

Свържете се с нас: 0884 501 578

Последвайте ни в социалните мрежи: Facebook, Linkedin

Още по темата

Електронни фактури – законни ли са?

Краткият отговор е “да”.  На първо място нека кажем, че това, че изпращате фактури по електронен път, не означава непременно, че изпращате електронни фактури. В тази статия ще се спрем именно върху това какво означава електронна фактура и кое я…

Прочети повече

SAF-T в България

Стандартът SAF-T в България е в процес на въвеждане. SAF-T е съкращение от „Standard Audit File for Tax“ или в превод – „Стандартен одитен файл за данъчни цели“. По друг начин казано, това е международен стандарт за електронен обмен на…

Прочети повече

Три неща, по които се отличава една BI система

Какво отличава една BI система от другите инструменти за генериране на справки? Нека първо Ви припомним какво е това чудо – BI система. BI е съкратено от Business Intelligence. Сравнително разбираем и близък превод би бил „бизнес разузнаване“. Това са…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: