Три неща, по които се отличава една BI система

Три неща, по които се отличава една BI система

Какво отличава една BI система от другите инструменти за генериране на справки?

Нека първо Ви припомним какво е това чудо – BI система.

BI е съкратено от Business Intelligence. Сравнително разбираем и близък превод би бил „бизнес разузнаване“. Това са системи за бизнес анализи, които извличат и агрегират данни от различни източници и ги визуализират в подходящ вид. Основаната цел на всичко това е информацията, с която бизнесът разполага, да бъде представена на едно място и то по разбираем начин. Това позволява лесно и бързо да бъдат правени изводи и въз основа на тях да бъдат взимани правилни стратегически решения.

Повече подробности относно самия начин, по който функционират BI системите, може да намерите в предишната ни статия по въпроса тук.

Кратка история

За първи път изразът „ business intelligence“ се използва от Ричард Милър Девенс в неговия труд ‘Cyclopædia of Commercial and Business Anecdotes“ през 1865. Това е терминът, с който той обяснява защо банкерът Сър Хенри Фурнез е излязъл с едни гърди пред конкурентите си, действайки въз основа на анализ на данните, с които е разполагал.

През 70-те години на 20-ти век, SAP, Siebel and JD Edwards развиват първите BI системи и започват да структурират натрупаното огромно количество данни. Липсата на инфраструктура, която да позволява лесния обмен на данни, обаче, е сериозен препъни камък. През 80-те години с разработването на database wharehouse, усъвършенстването на BI системите става възможно. По време на международната конференция в Рим през 1988 г. „ Multiway Data Analysis Consortium“ темата „Business intelligence” e широко застъпена, а изводите, които се правят, подтикват много предприемачи да стартират разработване на такива системи.

През 90-те години се появяват значително подобрени и улеснени BI инструменти.

След 2000-та година новите разработки се съсредоточават в ръцете на гигантите в сферата – IBM, Microsoft, SAP and Oracle като се правят множество иновации в начина, по който анализите биват представяни.

След 2010-та година тези инструменти стават все по-достъпни за бизнеса. Голяма част от тях се превръщат в облачни решения.

През последните години усилията на разработчиците на подобни BI системи са съсредоточени в това да направят тези инструменти дотолкова интуитивни, че потребител, със средна компютърна грамотност, да успява самостоятелно да ги настройва за работа.

Няколко примери за BI система

Този списък не е изчерпателен, съществуват още много други BI решения. Целта на статията не е да Ви представим различните BI решения с техните плюсове и минуси, а да Ви разкажем какво отличава системи като Дейта плюс 360 BI от стандартните генератори на справки, с които всяка добра складова програма трябва да разполага.

SAP Business Objects; Datapine;MicroStrategy; SAS Business Intelligence; Zoho Analytics; Microsoft Power BI; Looker; Clear Analytics; Tableau; Oracle BI

  • QlikSense

Ще се спрем повече именно на платформата  QlikSense, защото там имаме най-голяма експертиза. Върху тази платформа сме разработили нашия продукт – Дейта плюс 360 BI и я познаваме най-добре. И все пак, ако имате нужда от повече информация за това как да изберете конкретна BI система, можете да видите статията ни:  КАК ДА ИЗБЕРЕМ BUSINESS INTELLIGENCE (BI) СИСТЕМА

QlikSense е най-новият продукт на Qlik. Наследник на QlikView. Mоже да бъде използван на всякакво устройство по всяко време. Потребителският интерфейс е оптимизиран за работа и чрез тъчскрийн. QlikSense се отличава:

  • с единствения по рода си метод за асоциативен анализ,
  • с високотехнологичния изкуствен интелект (AI), който използва,
  • както и с високоефективната облачна технология, чрез която е разработен.

Повече за самото решение  QlikSense можете да откриете тук.

Да си дойдем на въпроса – какво различава една BI система от всички други инструменти за генериране на справки?

  • Всяка BI система събира информацията от много различни източници едновременно.

Тоест на едно място може обобщено да видите и съответно анализирате данните от Вашето ERP (или складова програма), от Вашия CRM, от сайта Ви, от различни екселски таблици. Естествено тук идва работата на програмистите – да интегрират или с други думи – да свържат всички източници на информация със съответното BI решение.

Това е и най-времеемката част обикновено. Процесът се ускорява, ако доставчикът на  BI модула вече има разработена интеграция с Вашата складова програма или ERP. Такъв е нашият подход в Дейта плюс – създадохме Дейта плюс 360  BI, връзката със складовия софтуер е вече изградена, така че да „говорят на един език“.

  • Всяка BI система показва данните в различни разрези за секунди.

Всъщност програмистите са дефинирали предварително за всяка справка какви филтри ще могат да бъдат прилагани. Настроили са на колко време да се взимат данните от избраните източници. Веднага след като данните са „издърпани“, те биват пресметнати във всички предварително настроени разрези. Така, когато Вие решите, с един клик може да променяте филтри и данните да се визуализират за части от секундата.

Вижте във видеото как Дейта плюс 360 BI визуализира данните от една и съща справка според различен филтър само с едно кликане и то веднага.

  • Всяка BI система показва данните в диаграми.

Повечето генератори на справки представят данните в табличен вид и дават възможност за експорт в Ексел или други подобни платформи. В Ексел биха могли получените данни да бъдат преобразувани и онагледени в диаграми.

BI софтуерите от своя страна могат да визуализират резултатите Ви във всевъзможни диаграми. Разработчиците на софтуерното решение предварително са определили вида им, но в повечето случаи те могат да бъдат променени според Вашите предпочитания. Ето някои от диаграмите, на които ние сме се спрели в Дейта плюс 360 BI:

Снимка 1 – Графично представяне на сравнение на продажби по месеци за избрани години, месеци, дни, тримесечия и седмици. Можете да изберете опция за сравнение на стойности на продажби или продадени количества.

Снимка 2 -Графично представяне на Топ 10 Клиенти за избрани години, месеци, дни, тримесечия и седмици. Можете да изберете опция за сравнение на стойности на продажби или продадени количества.

Снимка 3 – Графично представяне на сравнение по Търговски представители /агенти/ за избрани години, месеци, дни, тримесечия и седмици. Можете да изберете опция за сравнение на стойности на продажби или продадени количества.

Снимка 4 – Графично представяне на сравнение на общи суми спрямо две години за избрани години, месеци, дни, тримесечия и седмици. Можете да изберете опция за сравнение на стойности на продажби или продадени количества.

Надяваме се, че сме Ви били полезни с информацията. Ако имате още въпроси относно BI софтуерите като цяло, както и за конкретна демонстрация на Дейта плюс 360 BI, свържете се с нас на тел. 0884 501 578 или като ни пишете на contact@dataplus-bg.com.

Още по темата

Оптимизация при трансформиране и/или печат на документи

Замисляли ли сте се как една промяна в печатането на документите или в последователността на трансформирането на документите може да оптимизира работата в офиса и в склада? Каним Ви да ви разкажем всичко, което сме разработили в Дейта плюс 360…

Прочети повече

Весели празници от екипа на Дейта плюс!

Ето и на кои дежурни консултанти ще може да разчитате в следващите няколко дена: 3.5.2024 – Симеон Симеонов – 0886/000 394 4.5.2024 – Живка Иванова – 0886/000 392 6.5.2024 – Рики Дойкова – 0886/000 397 Нека Великденските празници бъдат изпълнени…

Прочети повече

SAF-T – разясненията направо от източника

С позволението на БАИТ, Българска aсоциация по информационни технологии, публикуваме разяснителната статия във връзка с въвеждането на т.н. стандартен одитен файл за данъчни цели в България. Тя е подготвена и предоставена от Ърнст и Янг България.  Компанията е член на…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: