КАК ДА ИЗБЕРЕМ BUSINESS INTELLIGENCE (BI) СИСТЕМА

Кои са факторите, с които е важно да се съобразим при избора на точния за нас софтуер

КАК ДА ИЗБЕРЕМ BUSINESS INTELLIGENCE (BI) СИСТЕМА

Всеки бизнес има нужда от BI софтуер, който ще даде възможно най-прецизния поглед върху данните и ще улесни анализа им максимално. Списъкът с критерии при избора на BI софтуер трябва да включва точки, свързани с архитектура, източници на данни, администриране, доставка на информация, потребителски интерфейс, разработване на отчети, производителност, дефинирано от потребителя съдържание, анализ и планиране. Всеки инструмент има различни силни страни, затова имайте предвид следните четири въпроса, когато търсите най-добрия вариант за Вашия бизнес

За какво ще използвате BI софтуера?

Вместо да се фокусирате върху характеристиките на продукта, помислете кои части от текущия Ви процес на анализ на данни се нуждаят от подобрение. Избраният от вас софтуер трябва да направи разбираеми данните, с които разполага. Помислете за типовете въпроси, на които вашият BI инструмент трябва да отговори и ги имайте предвид, докато сравнявате опциите си.

Кой ще използва BI софтуера?

BI инструментите обикновено са насочени към бизнес потребители или към екипи, анализиращи данни. Някои инструменти дават приоритет на лекотата на използване, докато други позволяват на анализаторите да изпълняват сложни заявки с код.

• Инструменти, насочени към бизнес потребителите – нуждаят се от първоначална техническа настройка. Тези инструменти позволяват на потребителите да изграждат свои собствени анализи, в удобен за потребителя интерфейс, без да пишат код.

• Инструменти, фокусирани върху анализаторите –  кодът обикновено е необходим за създаването и персонализирането на отчети, но бизнес потребителите все пак могат да опресняват съществуващите отчети. Екипите за анализ са оправомощени да бъдат изследователи на данни, а не просто поддържащи бази данни. С инструментите, фокусирани върху анализаторите, Вашият екип ще разполага с мощността да стартира сложно ad hoc отчитане, когато е необходимо. Някои от тези инструменти добавят повече функционалност за бизнес потребители, но е необходим експертен SQL екип, за да извлече максимална полза от тези BI платформи.

Необходимо ли е данните да могат да се трансформират?

-За инструментите, насочени към бизнес потребителите, способността за трансформиране на данни обикновено липсва. Функциите за плъзгане и пускане са по-интуитивни за бизнес потребителите, но може да срещнете проблеми, ако данните Ви още не са “чисти”. При това положение ще е полезна платформа, която стандартизира данните, събирайки ги от Вашите източници на данни. След това вашият BI инструмент има чисти данни, които са готови за анализ. Ако искате разширени възможности за анализ, инструментите, фокусирани върху анализаторите, поддържат трансформация на данни в SQL, Python или R.

Къде живеят Вашите данни?

Изберете инструмент, който се интегрира с Вашите източници на данни-независимо дали данните ви са в облак или на локален сървър. Повечето BI решения могат да се интегрират с Вашето хранилище на данни вместо с отделни източници на данни – но това означава, че работите с исторически данни. Ако имате нужда от анализ в реално време, уверете се, че вашият BI инструмент се интегрира с източниците на данни, от които ще трябва да събира данни в реално време..

Data Plus Analytics – надеждни решения въз основа на бърз и прецизен визуален анализ

Data Plus Analytics представялва иновативен продукт, разработен вследствие на нарастващата нужда на бизнеса от обработка на данните и извличането на качествена информация от тях. Поради тази причина основното предназначение на Data Plus Analytics е увеличаване на ефективността от постъпилата информация.

Data Plus Analytics,  базиран на платформата Qlik (QlikView и QLIK SENSE) за визуализация на данни и бизнес анализ, преобразува данни от множество източници в интерактивни табла и BI отчети, предназначени за анализи чрез задаване на въпроси и получаване на отговори, давайки неограничени възможности на потребителите за визуализация на всички данни на компанията.

Комбинацията от бързо действие на работа, визуални ефекти, обработка на данните в реално време и асоциативността между отделните компоненти, са основните показатели, които превръщат Data Plus Analytics в революционен софтуерен продукт, отговарящ изцяло на основните изисквания на бизнеса.

Data Plus Analytics предоставя цялостно решение за анализи посредством:

  • Опростена визуална подготовка на данни
  • Възможност за базиране в облачна среда
  • Лесен за управление софтуер от всеки служител на компанията
  • Централизирано управление на анализите
  • Съвместна работа по анализите
  • Вградени анализи във всяко приложение и уеб страница

Нуждаете се от подходяща BI система? Потърсете ни на тел. 0884 501 578 или ни пишете на  office@dataplus-bg.com.

Поледвайте ни в социалните мрежи: Facebook, Linkedin

Още по темата

Електронни фактури – законни ли са?

Краткият отговор е “да”.  На първо място нека кажем, че това, че изпращате фактури по електронен път, не означава непременно, че изпращате електронни фактури. В тази статия ще се спрем именно върху това какво означава електронна фактура и кое я…

Прочети повече

SAF-T в България

Стандартът SAF-T в България е в процес на въвеждане. SAF-T е съкращение от „Standard Audit File for Tax“ или в превод – „Стандартен одитен файл за данъчни цели“. По друг начин казано, това е международен стандарт за електронен обмен на…

Прочети повече

Три неща, по които се отличава една BI система

Какво отличава една BI система от другите инструменти за генериране на справки? Нека първо Ви припомним какво е това чудо – BI система. BI е съкратено от Business Intelligence. Сравнително разбираем и близък превод би бил „бизнес разузнаване“. Това са…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: