А всъщност какво е фикален бон, кога се издава и кога не?

Това е първата статия от общо 3, с които искаме да Ви представим какво е фискален бон и системен бон, какви устройства са Ви необходими, за да ги издавате, както и какво трябва да съдържат те.

А всъщност какво е фикален бон, кога се издава и кога не?

Всеизвестно е, че при приемане на пари търговците са длъжни да издават фискален бон, за да отчетат финансовите си постъпления. Не толкова известни са обаче изключенията от правилото.

Какво е фискален бон?

Фискалният бон е първичен счетоводен документ, с който търговците отчитат продажбите си. Нека направим няколко уточнения:

 • Фискален бон, касов бон и касова бележка са едно и също нещо.
 • Фискален бон/ касов бон и касова бележка се издават от фискално устройство – касов апарат или фискален принтер. Самото фискално устройство предава информация към НАП на всеки 5 минути.
 • За разлика от фискалния бон, системният бон се издава от т.нар.  ИАСУТД (Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност). ИАСУТД са системи, които са одобрени от Българския Метрологичен институт конкретно за даден търговски обект. С такива системи работят някои от големите търговски вериги като МЕТРО. Всъщност техните софтуери са преминали през специална процедура и самите те директно предават информация към НАП. Списък с одобрените системи ИАСУТД, може да видите тук.

!!! Не трябва да бъркате ИАСУТД със софтуерите, които НАП наричат СУПТО. Повече информация какво е СУПТО може да намерите тук.

Кой има задължените да издава фискален бон?

Така както става ясно от написаното в Закона за ЗДДС и както е обяснено в статията на НАП, всеки търговец е длъжен  „да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги в и от търговските обекти чрез издаване на фискална касова бележка (фискален бон) от ФУ (фискално устройство) или касова бележка (системен бон), издавана от ИАСУТД (Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност)‘).

Какви са изключенията?

Няма нужда да се издава касова бележка в следните случаи:

 1. Когато получавате пари по банков път, при кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод;
 2. Когато получавате парите си чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи,
 3. Когато Ви плащат чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.
 4. Ако продавате само за вестници и списания;
 5. Когато продавате собствена, непреработена селскостопанска продукция и не сте ЕТ по смисъла на закона. Все пак следва да има някакъв друг вид продажен документ, в който да е вписана сумата, която сте взели и вида стока, която сте продали
 6. Когато продавате самолетни билети;
 7. Ако сте физическо лице и отдавате под наем без да сте регистриран едноличен търговец;
 8. Ако сте занаятчия, пенсионер поради инвалидност или поради старост, извършвате услуги с личен труд и не сте търговец. Това не важи за автосервизи;
 9. Ако упражнявате свободна професия като например адвокат или нотариус;
 10. Ако търговския обект се намира на труднодостъпно място или високопланинско, където има население под 300 души. Това не важи за курортите.
 11. Ако сте чужд гражданин, не сте регистриран по ЗЗД и участвате в някакво временно международно мероприятие. Мероприятията с развлекателен характер са изключение.

Как се издава фискален бон при електронна търговия?

Търговците, които продават през онлайн магазин също са задължени да издават касов бон. За тях са предвидени няколко различни положения:

1)     Можете да издавате електронни касови бележки и да ги изпращате по електронен път на  клиентите си, стига платформата да Ви го позволява.

Ако нямате такава функционалност, имате следната възможност:

2)     Ако продавате стоката с наложен платеж и я доставяте до клиента вие, трябва или стоката да е придружена с касовия бон или да го издадете на място, ако ползвате мобилно приложение, свързано с мобилен фискален принтер. Ние имаме не малко клиенти, които печатат всички документи в офиса директно от Дейта плюс 360 ERP. Но винаги сме смятали, че схемата за печат на място на необходимите документи от Дейта плюс 360 Мобилен търговец е много по-чиста и спестява много кредитни и сторно бонове.

Изключения при електронна търговия

Има няколко случая, при които онлайн магазините са освободени от задължение да издават касови бележки. Това естествено не означава, че не са длъжни да отчитат продажбите си. В следващите месеци сме предвидили отделна статия именно по отношение на  задълженията при електронната търговия. Сега ще споменем само накратко, че НЕ СТЕ ЗАДЪЛЖЕНИ да издавате бон в следните случаи:

 • Ако клиентите Ви плащат в пощенски паричен превод. Трябва стоката все пак да е придружена с документ, който удостоверява сключената сделка.
 • Ако Ви плащат с банков превод.
 • Ако използвате регистрирано СУПТО, което е свързано с Вашия електронен магазин по правилата на Наредба Н18
 • Ако Ви плащат неприсъствено с кредитна или дебитна карта.

В последните два случая обаче имате задължения да изпращате ежемесечно към НАП информация за направените продажби. Подробности за това, очаквайте скоро. Можете все пак да прочете повече по темата в тази статия на сайта на НАП.

Тук идва интересният момент с издаването на касов бон в случай, че продавате стоката с наложен платеж и я доставяте с куриер. Тук не може да се отговори еднозначно. Все пак основното правило е, че ако куриерът е регистриран като лицензиран пощенски оператор и Вие имате сключен договор с него, то тогава няма нужда да издавате Вие касовия бон, но трябва да издадете документ за продажба. Съветваме Ви да се консултирате с конкретния куриер.

Принципно не е лоша идея да се консултирате със счетоводителите си относно задълженията си при електронна търговия, защото положенията са много различни.

Например ние със сигурност знаем, че клиентите ни, които ползват Дейта плюс 360 B2B, нашата онлайн платформа за клиенти на едро, нямат задължение да издадат касова бележка след запис на поръчката, която клиентът прави сам. Това е така, защото всъщност клиентът пари само поръчка. Задължението за издаване на касов бон идва чак след като бъде издаден документ за продажба от Дейта плюс 360 ERP или Дейта плюс 360 Мобилен търговец.

Очаквайте скоро следващите статии по темата, в които ще разгледаме устройствата, от които се издават касовите бележки, както задължителните им реквизити.

Още по темата

Електронни фактури – законни ли са?

Краткият отговор е “да”.  На първо място нека кажем, че това, че изпращате фактури по електронен път, не означава непременно, че изпращате електронни фактури. В тази статия ще се спрем именно върху това какво означава електронна фактура и кое я…

Прочети повече

SAF-T в България

Стандартът SAF-T в България е в процес на въвеждане. SAF-T е съкращение от „Standard Audit File for Tax“ или в превод – „Стандартен одитен файл за данъчни цели“. По друг начин казано, това е международен стандарт за електронен обмен на…

Прочети повече

Три неща, по които се отличава една BI система

Какво отличава една BI система от другите инструменти за генериране на справки? Нека първо Ви припомним какво е това чудо – BI система. BI е съкратено от Business Intelligence. Сравнително разбираем и близък превод би бил „бизнес разузнаване“. Това са…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: