Кои версии на софтуерите за управление на продажбите остават в списъка на НАП и след юли 2023 г.?

Припомнете си какво е СУПТО и научете защо НАП изпратиха напомнителни писма на всички разработчици и ползватели.

Кои версии на софтуерите за управление на продажбите остават в списъка на НАП и след юли 2023 г.?

В началото на 2020 г. бяха направени промени в Закона за ДДС, с които работата СУПТО  от задължителна се превърна в доброволна. Освен това бяха добавени и нови изисквания към функционалностите на т.н. софтуер за управление на продажбите. Оттук следваше пререгистрация на вече регистрираните софтуери.

В началото на този август всички разработчици, които са регистрирали СУПТО в НАП преди 31.07.2020 г. , както и всички фирми, които са декларирали в НАП, че работят с дадено СУПТО, получиха имейл от НАП. В него беше напомнено, че всички версии на софтуери, регистрирани преди 31.07.2020 г., ще бъдат премахнати от списъка на НАП след 31.07.2023 г.

Това породи редица въпроси у всички, за които темата „СУПТО“ бе позабравена. В статията ни ще се опитаме да припомням някои основни моменти и да дадем насоки какви следва да бъдат следващите стъпки. На първо място:

Помните ли какво е СУПТО?

СУПТО е софтуер за управление на продажбите в търговски обекти, които работят с пари в брой, който отговаря на изискванията на Министерството на финансите, заложени в Закона за ДДС и Наредба Н-18. Започна да се употребява като термин през 2018-2019 г.

Повече информация относно Наредба Н-18, може да откриете тук.

А какво означава доброволен режим?

В първоначалния замисъл на Министерството на финансите всички фирми, които приемат пари в брой, трябваше да работят задължително със СУПТО, регистрирано в НАП и включено в единния списък. По различни причини от финансовото министерство се отказаха от тази идея и работата със СУПТО остана доброволно.

Това означава, че търговците, които приемат пари в брой, могат да избират дали да декларират, че работят в съответствие с Наредба н-18 или не. Ако работят по Н-18, то тогава могат да се възползват от известни облекчения.

Тези фирми, които декларират в НАП, че работят със софтуер за управление на продажбите от списъка на НАП, получават няколко „награди“:

 • по-бърза процедура по възстановяване на ДДС;
 • ускорена амортизация на софтуера и техниката необходима за функционирането му;
 • еднократно опростяване на санкция в случай на неиздаден касов бон.

В никакъв случай не бива да се пренебрегват обаче какви всъщност са задълженията на фирмите, които са декларирали работа със СУПТО. Например:

 • нямат право да правят корекции на записан документ за продажба освен чрез сторно;
 • длъжни са при проверка от инспектори на НАП, веднага да осигурят достъп до данните от софтуера за управление на продажбите;
 • задължително предоставяне на архив на базата с данни от началото с работата със СУПТО;
 • и редица други.

Промените в Наредба Н-18

От момента на публикуването на законопроекта, Наредбата претърпя множество корекции. През юли 2020  бяха направени поредните промени в Наредба Н-18.

 С повече подробности относно хронологията на събитията около Наредба Н-18 може да откриете тук.

Накратко те касаеха функционалността на  софтуерите за управление на продажбите (СУПТО). Това наложи всички софтуери, които вече бяха включени в одобрения списък на НАП,  да бъдат преработени още веднъж и пререгистрирани.

Софтуеристите трябваше да спрат разпространението на вече регистрираните версии до 31.07.2020 г. А ползвателите на тези версии имаха право да работят с тях още 3 години.

Тоест този срок изтече на 31.07.2023 г.  

Ако искате да прочетете конкретните текстове, може да го направите оттук.

Какво следва?

 • НАП ще заличат от Списъка с одобрени софтуери всички програмни продукти, които са били регистрирани преди 31.07.2020 г.
 • Всички фирми, които са декларирали работа със СУПТО в НАП и които биха искали да продължат да се възползват от съответните облекчения, трябва задължително да сменят версията на софтуера си с вердия, която е регистрирана в НАП след 31.07.2020 г.

С кои версии на продуктите на Дейта плюс  трябва да работите, за да спазите изискванията на Наредба Н-18?

Първите регистрирани версии на продуктите Дейта плюс 360 Н18 е от 21.04.2019, а на Дейта плюс 360 Мобилен търговец Н18 – от 12.06.2019.

След публикуване на промените в Държавен вестник бр. 68 от 30.07.2021 г., бяха направени нужните доработки и бяха регистрирани новите версии съответно:

 •  Дейта плюс 360 Н18  версия 1.4003 (от 8.02.2021 г.)
 •  Дейта плюс 360 Мобилен търговец Н18 версия 6,5 (от 17.02.2021 г.)

Ако сте наш клиент и работите в съответствие с Наредба Н-18,
следва да проверите дали работите с версия 1.4003 на Дейта плюс 360 Н18
и съответно с версия 6,5 на Дейта плюс 360 Мобилен търговец.

Ако работите с друга версия, свържете се с обслужващия Ви консултант, за да я смените. След което не забравяйте да подадете информация към НАП за смяната й. Стига да искате да продължите да работите съобразно Наредба Н-18!

Ако работите с тези версии, уверете се, че сте подали информация към НАП за смяната й.

За повече информация, свържете се с нас на тел. 0884 501 578 или като ни пишете на contact@dataplus-bg.com

Още по темата

Победителите в конкурса Дигитални новатори в образованието получиха своите награди днес.

Днес бяха раздадени наградите на победители в конкурса „Дигитални новатори в образованието“, организиран от БАИТ. Те са 14 на брой: Категория Технологични иновации 1. Инж. Христо Ковачев, старши учител по теоретично обучение, ПГМЕТТ „Христо Ботев”, гр. Шумен 2. Людмила Борисова,…

Прочети повече

Поддръжка на софтуер през почивните дни на май месец

През месец май отново има много официални неработни дни – 1-ви, 8-и, 24-ти май са все почивни дни. Но нуждата от поддръжка на софтуер може да се появи по всяко време. Затова отново сме осигурили дежурни консултанти, които осигуряват поддръжка…

Прочети повече

Софтуерна поддръжка по Великден

За всички гаранционни и абонаментни клиенти, за които дните около Великден са повече работни, отколкото почивни, сме осигурили дежурни консултанти, които да осигурят софтуерна поддръжка при необходимост. Както винаги те ще бъдат на линия за Вашите неотложни казуси! График на…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: