SAF-T в България

Научете какво е това и как ще бъде прилагано у нас.

SAF-T в България

Стандартът SAF-T в България е в процес на въвеждане. SAF-T е съкращение от „Standard Audit File for Tax“ или в превод – „Стандартен одитен файл за данъчни цели“. По друг начин казано, това е международен стандарт за електронен обмен на данни (например за сделки, плащания, дълготрайни активи) между данъчно задължените лица и данъчната администрация. Всъщност представлява електронен файл в XML формат, позволяващ извличане на предварително дефиниран набор от записи в машинно-четим, т.е унифициран формат. Той е разработен от организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Къде съществува този формат SAF–T освен е България?

Вече е успешно въведен в европейски държави като Португалия, Франция, Румъния и Унгария.

хронологична линия на въвеждането на SAF-T в Европа

Какви ще са ползите от въвеждането на SAF-T в България?

SAF-T  би трябвало да стандартизира комуникацията с данъчните органи, да спести време и средства на данъкоплатците.

  • Повишава се доброволното спазване на законодателството;
  • Повишава се сигурността при взаимодействието с данъчните органи;
  • Постига се равнопоставеност между субектите, извършващи търговска дейност;
  • Постига се и по-лоялна конкуренция.

Кога ще се въведе SAF-T в България?

Национална агенция по приходите и Ърнст и Янг България  от 2022-ра година насам изпълняват 24-ри месечен проект за внедряване на международния стандарт SAF-T в България.  Проектът е REFORM/SC2022/050 „Повишаване на доброволното спазване чрез внедряване на SAF-T в България”. Той е финансиран от Европейския съюз чрез Инструмент за техническа подкрепа, управляван от Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“.

В първата част на проекта е проведено проучване  и са подготвени за изпълнение условията за събиране на данни в унифициран формат на базата на SAF-T.

Очаквайте скоро следващата статия, в която подробно ще Ви запознаем с плана по внедряване на SAF-T стандарта в България.

А ако четете статията ни преди или в периода 8-11.11.2023 г. , заповядайте в Интер Експо Център, зала 1, щанд А5 на изложение Месомания’23. Можем да Ви разкажем с подробности за това, което предстои.

Още по темата

Електронни фактури – законни ли са?

Краткият отговор е “да”.  На първо място нека кажем, че това, че изпращате фактури по електронен път, не означава непременно, че изпращате електронни фактури. В тази статия ще се спрем именно върху това какво означава електронна фактура и кое я…

Прочети повече

Три неща, по които се отличава една BI система

Какво отличава една BI система от другите инструменти за генериране на справки? Нека първо Ви припомним какво е това чудо – BI система. BI е съкратено от Business Intelligence. Сравнително разбираем и близък превод би бил „бизнес разузнаване“. Това са…

Прочети повече

2 стъпки, за да се интегрирате се с вериги като LIDL през EDI

Вече много търговски вериги осъществяват документооборота си чрез системите EDI. Ако не знаете какво е EDI, може да научите в нашата статия тук. Сред тях са: Билла България, Метро Кеш енд Кери, Фантастико, Кауфланд България, Максима България, Баумакс България, Мосю…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: