Промяна в срока за приемане на еврото на България

България няма да влезе в еврозоната на 1.01.2024 г.

Промяна в срока за приемане на еврото на България

Днес, 17.2.23 г.,  официално беше съобщено, че България отлага датата на приемане на еврото.

По план трябваше страната ни да се присъедини към еврозоната на 1.01.2024 г. За целта обаче трябваше да сме изпълнили редица условия. България изостава с приемането на необходимото законодателство. Също така не отговаря на критерия за инфлацията.

Именно заради това датата бе изместена за 1.01.2025 г. Финансовият министър обаче отбеляза, че това може да се случи и по-рано. Бяха споменати още няколко възможни сценария – по Великден 2024-та или 1.07.2024 г.

Предвид членството ни в ЕС и ангажиментите, свързани с него, България рано или късно трябва да приеме еврото като официална валута. За целта, освен че трябва да отговорим на изискванията, трябва да сме подготвили финансовия и нефинансовия сектор.  Както публичния, така и частния.

Какво е направено вече?
  • През май месец 2022 година правителството прие Национален план за въвеждане на еврото в Република България .
  • Организирани са различни работни групи към отделните министерства, които да изчистят всички пораждащи се въпроси.
  • Управителят на Дейта плюс, г-жа Албена Халембакова, е сред представителите на браншовата организация БАИТ, които участват в една от работните групи към Министерството на Икономиката. Тя има за цел да изясни всички промени, които касаят информационните системи, софтуерите за управление на бизнеса и фискалните апарати и да очертае процесите, които следва да бъдат изпълнени в тази връзка.
  • Очаква се в близките седмици да бъде публикуван за обществено обсъждане и Проекта на Закона за въвеждане на еврото в Република България.

Независимо дали имаме 1 година, малко по-малко или малко повече, има още много неща да бъдат свършени и в публичния, и в частния сектор, за да може да се осъществи преминаването към общата европейска валута. И то гладко. В тази връзка се очаква действията по подготовка за приемане на еврото като официална валута ще продължат въпреки променените срокове.

За да сме полезни, започваме поредица от статии. В тях ще се спрем да важните моменти, свързани с присъединяването ни към еврозоната. Ще ги публикуваме тук, както и в нашата Facebook страница,.

 

Още по темата

1500 одобрени и 5000 резерви по Втората процедура от Плана за възстановяване

Вчера вечерта, 22.2.2023 г., бяха публикувани кои са одобрени по Втората процедура.  „BG-RRP-3.005 – Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“. 1500 са фирмите, които отговарят на условията на програмата. На тях…

Прочети повече

Софтуерни консултанти в почивните дни

Желаем Ви хармонични и зареждащи коледни празници! И все пак, ако изникнат неотложни задачи или въпроси, не забравяйте, че може да разчитате на нашите дежурни софтуерни консултанти! Вече знаете, че на началната страница на сайта ни всекидневно се актуализира дежурният…

Прочети повече

Демонстрация на продуктите на Дейта плюс, които могат да бъдат финансирани безвъзмездно по Втората процедура от Плана за възстановяване

Каним Ви на безплатен онлайн семинар демонстрация на продуктите на Дейта плюс във връзка с възможността да получите безвъзмездно финансиране до 20 000 лв. по програма „BG-RRP-3.005 – Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: