Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

На 29.06 при актуализацията на бюджета беше приета тази антикризисна мярка. Освен всичко останало това води и до промени в работата със софтуерите за управление на бизнеса.

Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

 От днес влиза в сила антикризисната мярка нулев процент ДДС за хляба и брашната.

Това гласуваха при актуализацията на бюджета в парламента на 29.06.2022 г. Не беше приета нулевата ставка за олиото, плодовете и зеленчуците.
Както помните на 1.7.2020 г. влезе в сила мярката 9 % ДДС за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни. В края на 2021 г. тя беше удължена до 31.12.2022 г.

Нулевият процент ДДС за хляба и брашната –  какво означава за търговците това?

Означава промяна в няколко направления. Ето две от тях:

 Промяна в цената на хляба и брашната

Влизането в сила на нулевия процент ДДС следва да доведе до поевтиняване на насъщния. Очаква се това да облекчи най-бедните домакинства, които традиционно консумират много хляб. За търговците на едро, а и на дребно, това означава поредната доза смяна на цените. От това дали ползват софтуер за управление на продажбите, т.н. ERP, и с какви функционалности разполага то, зависи до голяма степен доколко ще ги затрудни тази актуалицация. Добрата новина за клиентите на Дейта плюс е, че дори да работят с базовия ни лиценз, те разполагат с т.н. функция Промяна на цена. Впрочем през последните месеци така или иначе се наблюдава непрекъснато движение на цените на стоките нагоре и надолу. Дори и да не продавате брашно и/или хляб това е доста удобен и лесен начин да оптимизирате процесите си.

 Работа със смесено ДДС – нулев процент ДДС, 9 % и 20 % ДДС

Всъщност повечето търговци продават различни видове стока. Следователно стока, която се облага с различно ДДС. Обикновено складовете и магазини, които продават брашна (с нулев процент ДДС, считано от 1.7.22 г.), продават и други продукти със стандартна ДДС ставка и/или такива с 9 %.

Вярно е, че това би трябвало да донесе финансово облекчения за всички нас, но е възможно и да затрудни процесите на фирмите. За тези, които продължават да пишат на тефтер, пресмятането става доста предизвикателно. А дори и за тези, които използват бизнес софтуери, е съвсем реално да имат сериозно забавяне в процеса на изписване на стока. Ако Вие използвате складов софтуер Ви съветваме навреме да проверите как може да реализирате продажбите си. Има вариант да не можете да включите в един общ документ стока с различно ДДС. Решението Ви в този случай би бил да издавате по отделни документи на клиента според % ДДС.

Тъй като ние в Дейта плюс работим непрекъснато за оптимизирането на процесите на клиентите си, вече сме вкарали нужните промени във версиите си. Всички наши абонаментни и гаранционни клиенти имат на разположение инструмент, с който да могат да издават документи, независимо дали от Дейта плюс 360 ERP или от Дейта плюс 360 Мобилен Търговец, в които фигурират стоки с различен процент ДДС.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. За повече информация:

  • ако сте наш клиент – Свържете се с Вашия личен консултант за разяснения и ъпдейт на системата.
  • ако имате интерес да станете наш клиент – Свържете се с нас на телефон 0884 501 578 или ни пишете на contact@dataplus-bg.com

Още по темата

Отворена е процедурата BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите”

Процедурата BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” е насочена към стимулиране на микро и малки предприятия в България. Основната цел е да се подобри конкурентоспособността и устойчивостта на тези предприятия, като се осигурят средства за…

Прочети повече

Оптимизация при трансформиране и/или печат на документи

Замисляли ли сте се как една промяна в печатането на документите или в последователността на трансформирането на документите може да оптимизира работата в офиса и в склада? Каним Ви да ви разкажем всичко, което сме разработили в Дейта плюс 360…

Прочети повече

Весели празници от екипа на Дейта плюс!

Ето и на кои дежурни консултанти ще може да разчитате в следващите няколко дена: 3.5.2024 – Симеон Симеонов – 0886/000 394 4.5.2024 – Живка Иванова – 0886/000 392 6.5.2024 – Рики Дойкова – 0886/000 397 Нека Великденските празници бъдат изпълнени…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: