Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

На 29.06 при актуализацията на бюджета беше приета тази антикризисна мярка. Освен всичко останало това води и до промени в работата със софтуерите за управление на бизнеса.

Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

 От днес влиза в сила антикризисната мярка нулев процент ДДС за хляба и брашната.

Това гласуваха при актуализацията на бюджета в парламента на 29.06.2022 г. Не беше приета нулевата ставка за олиото, плодовете и зеленчуците.
Както помните на 1.7.2020 г. влезе в сила мярката 9 % ДДС за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни. В края на 2021 г. тя беше удължена до 31.12.2022 г.

Нулевият процент ДДС за хляба и брашната –  какво означава за търговците това?

Означава промяна в няколко направления. Ето две от тях:

 Промяна в цената на хляба и брашната

Влизането в сила на нулевия процент ДДС следва да доведе до поевтиняване на насъщния. Очаква се това да облекчи най-бедните домакинства, които традиционно консумират много хляб. За търговците на едро, а и на дребно, това означава поредната доза смяна на цените. От това дали ползват софтуер за управление на продажбите, т.н. ERP, и с какви функционалности разполага то, зависи до голяма степен доколко ще ги затрудни тази актуалицация. Добрата новина за клиентите на Дейта плюс е, че дори да работят с базовия ни лиценз, те разполагат с т.н. функция Промяна на цена. Впрочем през последните месеци така или иначе се наблюдава непрекъснато движение на цените на стоките нагоре и надолу. Дори и да не продавате брашно и/или хляб това е доста удобен и лесен начин да оптимизирате процесите си.

 Работа със смесено ДДС – нулев процент ДДС, 9 % и 20 % ДДС

Всъщност повечето търговци продават различни видове стока. Следователно стока, която се облага с различно ДДС. Обикновено складовете и магазини, които продават брашна (с нулев процент ДДС, считано от 1.7.22 г.), продават и други продукти със стандартна ДДС ставка и/или такива с 9 %.

Вярно е, че това би трябвало да донесе финансово облекчения за всички нас, но е възможно и да затрудни процесите на фирмите. За тези, които продължават да пишат на тефтер, пресмятането става доста предизвикателно. А дори и за тези, които използват бизнес софтуери, е съвсем реално да имат сериозно забавяне в процеса на изписване на стока. Ако Вие използвате складов софтуер Ви съветваме навреме да проверите как може да реализирате продажбите си. Има вариант да не можете да включите в един общ документ стока с различно ДДС. Решението Ви в този случай би бил да издавате по отделни документи на клиента според % ДДС.

Тъй като ние в Дейта плюс работим непрекъснато за оптимизирането на процесите на клиентите си, вече сме вкарали нужните промени във версиите си. Всички наши абонаментни и гаранционни клиенти имат на разположение инструмент, с който да могат да издават документи, независимо дали от Дейта плюс 360 ERP или от Дейта плюс 360 Мобилен Търговец, в които фигурират стоки с различен процент ДДС.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. За повече информация:

  • ако сте наш клиент – Свържете се с Вашия личен консултант за разяснения и ъпдейт на системата.
  • ако имате интерес да станете наш клиент – Свържете се с нас на телефон 0884 501 578 или ни пишете на contact@dataplus-bg.com

Още по темата

Технологична модернизация – онлайн представяне на процедурата

Както вече Ви съобщихме първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация е вече в ход. В тази връзка Министерството на иновациите и растежа са планирали информационен онлайн ден на 16.08.2022 г. от 10.30. Всички желаещи могат…

Прочети повече

Какво трябва да се съдържа във всяка касова бележка?

Решили сме в три последователни статии да публикуваме всичко важно около документа- касова бележка: що е то; как се издава; от какви устройства; кога се издава; кога не се издава; какво съдържа. Решихме да започнем отзад напред, тъй като тази…

Прочети повече

Нови функционалности в Дейта плюс 360 ERP , както и в Мобилен Търговец, и в Мобилен Склад за юли месец

Нови функционалности юли за по-оптимална работа. В основните лицензи на Дейта плюс 360 ERP нови функционалности юли са: В оперативна справка „Складови наличности“ колоните „К-во Продадени“, „Оборот“, „К-во Получени“, и „Ст-ст Получени“ ще са видими само ако я използвате в…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: