Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

На 29.06 при актуализацията на бюджета беше приета тази антикризисна мярка. Освен всичко останало това води и до промени в работата със софтуерите за управление на бизнеса.

Нулев процент ДДС за хляба и брашната от 1.07.2022 г. до 1.07.2023 г.

 От днес влиза в сила антикризисната мярка нулев процент ДДС за хляба и брашната.

Това гласуваха при актуализацията на бюджета в парламента на 29.06.2022 г. Не беше приета нулевата ставка за олиото, плодовете и зеленчуците.
Както помните на 1.7.2020 г. влезе в сила мярката 9 % ДДС за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни. В края на 2021 г. тя беше удължена до 31.12.2022 г.

Нулевият процент ДДС за хляба и брашната –  какво означава за търговците това?

Означава промяна в няколко направления. Ето две от тях:

 Промяна в цената на хляба и брашната

Влизането в сила на нулевия процент ДДС следва да доведе до поевтиняване на насъщния. Очаква се това да облекчи най-бедните домакинства, които традиционно консумират много хляб. За търговците на едро, а и на дребно, това означава поредната доза смяна на цените. От това дали ползват софтуер за управление на продажбите, т.н. ERP, и с какви функционалности разполага то, зависи до голяма степен доколко ще ги затрудни тази актуалицация. Добрата новина за клиентите на Дейта плюс е, че дори да работят с базовия ни лиценз, те разполагат с т.н. функция Промяна на цена. Впрочем през последните месеци така или иначе се наблюдава непрекъснато движение на цените на стоките нагоре и надолу. Дори и да не продавате брашно и/или хляб това е доста удобен и лесен начин да оптимизирате процесите си.

 Работа със смесено ДДС – нулев процент ДДС, 9 % и 20 % ДДС

Всъщност повечето търговци продават различни видове стока. Следователно стока, която се облага с различно ДДС. Обикновено складовете и магазини, които продават брашна (с нулев процент ДДС, считано от 1.7.22 г.), продават и други продукти със стандартна ДДС ставка и/или такива с 9 %.

Вярно е, че това би трябвало да донесе финансово облекчения за всички нас, но е възможно и да затрудни процесите на фирмите. За тези, които продължават да пишат на тефтер, пресмятането става доста предизвикателно. А дори и за тези, които използват бизнес софтуери, е съвсем реално да имат сериозно забавяне в процеса на изписване на стока. Ако Вие използвате складов софтуер Ви съветваме навреме да проверите как може да реализирате продажбите си. Има вариант да не можете да включите в един общ документ стока с различно ДДС. Решението Ви в този случай би бил да издавате по отделни документи на клиента според % ДДС.

Тъй като ние в Дейта плюс работим непрекъснато за оптимизирането на процесите на клиентите си, вече сме вкарали нужните промени във версиите си. Всички наши абонаментни и гаранционни клиенти имат на разположение инструмент, с който да могат да издават документи, независимо дали от Дейта плюс 360 ERP или от Дейта плюс 360 Мобилен Търговец, в които фигурират стоки с различен процент ДДС.

Надяваме се, че сме Ви били полезни. За повече информация:

  • ако сте наш клиент – Свържете се с Вашия личен консултант за разяснения и ъпдейт на системата.
  • ако имате интерес да станете наш клиент – Свържете се с нас на телефон 0884 501 578 или ни пишете на contact@dataplus-bg.com

Още по темата

Нови функционалности в складов софтуер – Дейта плюс 360 ERP, Мобилен Търговец, и Мобилен Склад през февруари

Новите функционалности в нашия складов софтуер – Дейта плюс 360 ERP, Мобилен Търговец, и Мобилен Склад, които добавихме през февруари месец оптимизират процесите Ви. В Дейта плюс 360 ERP, основният складов софтуер за управление на бизнеса на Дейта плюс: 1.…

Прочети повече

1500 одобрени и 5000 резерви по Втората процедура от Плана за възстановяване

Вчера вечерта, 22.2.2023 г., бяха публикувани кои са одобрени по Втората процедура.  „BG-RRP-3.005 – Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“. 1500 са фирмите, които отговарят на условията на програмата. На тях…

Прочети повече

Промяна в срока за приемане на еврото на България

Днес, 17.2.23 г.,  официално беше съобщено, че България отлага датата на приемане на еврото. По план трябваше страната ни да се присъедини към еврозоната на 1.01.2024 г. За целта обаче трябваше да сме изпълнили редица условия. България изостава с приемането…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: