БЕЗПЛАТНА СКЛАДОВА ПРОГРАМА – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

БЕЗПЛАТНА СКЛАДОВА ПРОГРАМА – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

Можем ли да разчитаме на безплатен софтуер и какви заплахи да очакваме?

Складовият софтуер е едно от най-търсените софтуерни решения за бизнеса.  Често пъти при стартиращ или малък бизнес цената е от решаващо значение при формиране на бюджета за такъв продукт, независимо дали става дума за самостоятелна складова програма или за модул от по-широкообхватен софтуерен продукт – ERP система. Ценовият диапазон при предложенията за складова програма е доста широк, а разнообразието на безплатни решения може да бъде доста изкушаващо. Имайки предвид тези фактори, кои са важните параметри, които да вземем под внимание, когато избираме такова решение.

Функции на складовата програма

С помощта на складовия софтуер можем успешно да контролираме трите основни складови процеса – по приемане на стока (доставки), управление на склада и изписване на стока – в това число видимостта на всички запаси и актуални наличности в нашия склад, планиране и поддържане обработката на логистичните процеси, ефективно оптимизиране на разходите и др. За да ни бъде наистина от полза при управление на процесите в склада, една складова програма е препоръчително да поддържа всички споменати по-горе функционалности.

Допълнително, една наистина подробна складова програма би било добре да поддържа бази данни от клиенти и условия, трансфери между складове, въвеждане на инвентаризационни описи и проверка на изнасяната от склада стока чрез сканиране с вграден баркод четец и разполагане на получена стока по адреси (палетоместа).

Ползи за нашия бизнес.

Ползите за бизнеса при внедряване на складов софтуер са разнообразни. От една страна, програмата спомага за осезаемо повишаване на цялостната производителност в склада, чийто пряк резултат са намалените оперативни разходи.

Това се случва чрез:

  •  Чувствително намаляване на липсите в склада – благодарение на възможността за прецизна отчетност на наличностите и техните движения във всеки един момент
  •   Свеждане на брака до минимум – застояването на излишъци и стоки с изтекъл срок на годност става на практика невъзможно чрез проследяване на партидите и серийните номера в реално време
  •   Минимизиране грешки на складовите работници – отново вследствие постоянното наблюдение и прецизната отчетност на входящите и изходящите движения (в и извън склада).
  •   Оптимизирането на документооборота чрез отразяването на движенията в реално време и замяната на хартиените документи с цифров запис води до цялостно съкращаване на времето за изпълнение на поръчките, подобряване на обслужването и ускоряване на паричния оборот.

БЕЗПЛАТЕН СКЛАДОВ СОФТУЕР

Анализът на предимствата и недостатъците ще ни улесни в избора на складова програма

Важни характеристики

За множество малки фирми и еднолични търговци, безплатният софтуер може да бъде работещо решение. Той обслужва минимален брой процеси и не се настройва спрямо Вашите нужди, но въпреки това работи.

Предимства на безплатните складови програми:

Покриват базови функции, които пестят време от ръчни операции;

Опростени за работа –  сравнително лесни за научаване и ползване;

Безплатни са – рискът от погрешна инвестиция е сведен до нула.

Недостатъци на безплатния складов софтуер

Грешки – нерядко при работа с програмни продукти стават грешки. Безплатните софтуери не гарантират безпогрешност и няма никой отговорен от компанията доставчик. Кой може да поеме отговорност и как се справяме когато софтуерът  греши? Кой компенсира загубите от грешките на безплатния софтуер?

Сигурност – безплатните програми често са демо версии или с недостатъчно добре изградена защита. Това отправя сериозно предизвикателство към сигурността на управляваните процеси. Рискът от нарушена сигурност – загуба на информация, на поръчки, ремонт на техника – остава за Ваша сметка.

Обслужване – когато нещо не работи, фирмата Ви е принудена да премине към „Ръчен режим“ и бизнесът Ви може да е заплашен от загуба на клиенти. В такива случаи е добре да имате кой да Ви помогне за отстраняване на грешки и проблеми.

Настройване – безплатните програми не се настройват специално за Вас – вие ги взимате „както са“. Ако ползвате безплатна складова програма, ще се наложи Вие да промените начина си на работа, за да можете да ползвате програмата коректно. Спецификите на Вашият бизнес може да не бъдат добре отразени в софтуера, и всъщност да затрудните процесите си вместо да им помогнете.

Наистина ли са безплатни?

Важно е да се отбележи, че редица производители промотират своя софтуерен продукт като безплатен, но постфактум възникват множество допълнителни и често скрити разходи за последващи услуги, свързани  със системата. Такива могат да бъдат помощ при инсталиране, конфигуриране, хостинг, обучение, поддръжка, хардуер, допълнителни настройки. Неприятна е ситуацията, в която разполагаме със софтуер от един доставчик, а поради ред причини се налага да се обърнем към друг за настройка и синхронизация, което сериозно затруднява задачата.

ИЗВОДИ

Изберете надежден доставчик на складова програма с гаранция

Анализирайки внимателно предимствата и недостатъците на безплатните складови програми, можем да направим следните изводи:

За да си спестите изненади и да си подсигурите високо надеждно решение за имплементиране на складов софтуер, най-добре да се доверите на партньор, който ще Ви предложи пълно обслужване – от консултация за това какви модули ще са подходящи конкретно за Вас, до финалните стъпки на интеграцията и последващата поддръжка по отстраняване на грешки и внасяне на подобрения.

При правилно планиране, можете да получите персонализирано решение, изцяло съобразено с Вашия бизнес заедно с гаранция за 24/7 изправност и сигурност на Вашите данни и операции, без риск да загубите важна информация или клиенти.

Колкото и малък да е бизнесът Ви не рискувайте с безплатни решения.

Ако бизнесът Ви се разраства, склада Ви е натоварен, а все още не сте сигурни от какъв тип складов софтуер се нуждаете – ние сме насреща да ви консултираме за най-добрите варианти. Оптимизирайте процесите си с „360 ERP“ – самостоятелно, или в комбинация с „360 Мобилен склад“ за детайлно и удобно обслужване както от офис, така и вътре в склада. Допълнително, освободете и оптимизирайте търговските си процеси с „Мобилен Търговец“.

Още по темата

Оптимизация при трансформиране и/или печат на документи

Замисляли ли сте се как една промяна в печатането на документите или в последователността на трансформирането на документите може да оптимизира работата в офиса и в склада? Каним Ви да ви разкажем всичко, което сме разработили в Дейта плюс 360…

Прочети повече

Весели празници от екипа на Дейта плюс!

Ето и на кои дежурни консултанти ще може да разчитате в следващите няколко дена: 3.5.2024 – Симеон Симеонов – 0886/000 394 4.5.2024 – Живка Иванова – 0886/000 392 6.5.2024 – Рики Дойкова – 0886/000 397 Нека Великденските празници бъдат изпълнени…

Прочети повече

SAF-T – разясненията направо от източника

С позволението на БАИТ, Българска aсоциация по информационни технологии, публикуваме разяснителната статия във връзка с въвеждането на т.н. стандартен одитен файл за данъчни цели в България. Тя е подготвена и предоставена от Ърнст и Янг България.  Компанията е член на…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: