Абонаментна кампания 2023

За поредна година ние от Дейта плюс Ви предоставяме възможност за абонаментна поддръжка, която Ви дава спокойствие и сигурност.

Абонаментна кампания 2023

За поредна година ние от Дейта плюс Ви предоставяме възможност за абонаментна софтуерна поддръжка, която Ви дава спокойствие и сигурност.

Какво включва нашата абонаментна софтуерна поддръжка?

Нови функционалности

Всеки наш абонаментен клиент получава безплатно нови версии. Всеки месец добавяме нови функционалности в софтуерните ни продукти, които да оптимизират и улеснят работата с тях.

Личен консултант

Всеки наш абонаментен клиент има свой личен консултант, който познава бизнес процесите и спецификата на работата му. Това позволява много по-бързо установяване на проблема и съответно по-бързо разрешаване на казуса.

Дежурен консултант

Всеки делничен ден на сайта ни е посочен телефонен номер на дежурен консултант. Всички клиенти, които са избрали нашата абонаментна софтуерна поддръжка, могат да се свържат с него в случай, че личният им консултант е зает в този момент, а въпросите им не търпят отлагане.

Освен това абонаментните клиенти имат на разположение и дежурен консултант в събота, както и в официалните почивни дни.

По-изгоден начин на отчитане на консултантските часове

Нашата абонаментна  софтуерна поддръжка позволява и отчитане на всеки 20 мин. консултация, а не на цял започнат час. Тоест ако сте наш неабонаментен клиент, независимо колко време консултантът е работил за Вас в рамките на един астрономически час, Вие ще заплатите такса за 1 час. Ако сте абонаментен клиент, то  часовете ще се отчитат съответно от 0 до 20 мин., от 20 до 40 мин. и от 40 до 60 мин.

Преференциални цени за обслужване

Ние обслужваме абонаментните си клиенти на 3 пъти по-ниски тарифи от неабонаментните.

Обучителни материали

Всеки наш абонаментен клиент има достъп до онлайн платформа с обучителни материали. Всеки месец получават и по един бюлетин с видео материал в рубриката „Знаете ли как…“, в който демонстрираме новите функционалности или показваме трикове при работа със системите ни, които да Ви улеснят.

Информативни бюлетини

Ние се стараем да държим клиентите си информирани за всички новости, които касаят софтуерите за управление на бизнеса в България.

Не забравяйте да последвате фейсбук страницата ни, където още по-лесно и бързо може да получавате информацията.

 

 

Още по темата

„Ежедневен архив на ERP базата – Вашата гаранция за сигурност и производителност“

В епохата, в която кибератаките стават все по-чести, защитата на вашата ERP база данни става неотложна необходимост. Все още много организации пренебрегват ежедневното архивиране на своите данни, излагайки се на потенциални загуби, временни прекъсвания и невъзможност за възстановяване. В тази…

Прочети повече

Електронни фактури – законни ли са?

Краткият отговор е “да”.  На първо място нека кажем, че това, че изпращате фактури по електронен път, не означава непременно, че изпращате електронни фактури. В тази статия ще се спрем именно върху това какво означава електронна фактура и кое я…

Прочети повече

“ Tips&Tricks“ или иначе казано „Полезни съвети“ на живо на 4.12.2023 г.

Един от бонусите, които абонаментните и гаранционните клиенти на Дейта плюс имат е възможността да получават безплатни нови функционалности. За това какво ново сме добавили Ви информираме в началото на всеки месец чрез традиционните ни бюлетини. Това обаче се оказва…

Прочети повече

За повече информация,
моля свържете се с нас на: